De Prietprater

Standplaats Grouw

· Priet Prater

🎼🎼 Hallo Allemaal 🎼🎼,

Op 1 oktober 1968, wachtmeester der Rijkspolitie ( 2 strepen op de mouw) in de groep Idaarderadeel met standplaats Grouw, begin van een ruim 40- jarige executieve loopbaan👮‍♂️

Een kleine groep ( ongeveer 10 personen) met hoofdzakelijk oudere collega’s, zogenoemde “ ZV-ers (oudere wachtmeesters 1e klasse “Zonder Vooruitzichten” !
Aardige collega’s, maar niemand maakte hun de pis meer lauw!
En uiteraard een groepscommandant, adjudant van Nieuwenhoven, qua status ongeveer “ een soort plaatsvervanger naast God”, die je grotendeels van de dag niet zag, alleen als er wat te mopperen was!
Als laatste ook nog een “ Schrijver”, een niet-executieve persoon, laag bezoldigd en goed voor alle bureaucratische rimram, ook het dienstrooster, dus je moest wel een beetje vriend en collega van hem zijn !🤪

Gelukkig kreeg ik dat eerste jaar een prima mentor, een redelijk jonge wmr I, Piet de Jong, door de jongeren in het dorp “ Pietje Potlood” genoemd en U kunt zich voorstellen waarom!
Leerde van hem dus ook “ om met een potloodje van 10 cent, gevoelige financiële correcties uit te delen”!
In principe altijd samen diezelfde dienst.

Grouw, klein dorpje, in de zomer druk, toeristen, watersport, s’ winters wilde je er nog niet dood begraven worden.
“Hoogtepunten”:
de kermis in Wartena,🥴
de gondelvaart in Oldeboorn, 🥱
Skutjes silen in Grouw en Terhorne,⛵️.

Een gestructureerde operationele dienst ( opdrachten, targets etc) kende men nog niet: je stapte in de Groeps Surveillance Auto ( gsa) en reed “ ins blauen hinein “!
Daarvoor ruimte en tijd genoeg in deze groep Idaarderadeel:
naast Grouw: Akkrum, Terhorne, Wartena, Warga, Roordahuizum en Oldeboorn. Van vlak onder Leeuwarden tot halverwege Heerenveen.

Korpsrijbewijs voor de gsa halen ( in Zeist: rondje Utrecht, rittenblad invullen 😏), motorrijbewijs voor de motor met zijspan halen, later vervangen door de kleine surveillance auto ( ksa, een kevertje) en de Ultra Lichte Motorvoertuig ( ulm, bromfiets).
Processen-verbaal – met carbonpapier in- 4 voud typen -, later mocht je naar het Gemeentehuis want die hadden al een kopieerapparaat🤗.

Helder herinner ik mij nog mijn “ eerste” dode!
Oude man dood langs de weg aangetroffen!
Erheen, ambulance aanwezig. Lijk naar mortuarium en dus zei Pietje potlood: “ rij jij maar mee in de ambu en kom ik daar ook heen”!
Zat ik daar ineens naast dat lijk, om straks de identiteit vast te stellen, familie te waarschuwen etc.
Feitelijk “ klein bier”, maar voor mij mijn eerste ambtelijke dode!
Ook nog gediplomeerd tot karabijnschutter, mocht je evt “ dolle stieren” neerschieten🥴!

Mooie maar gezapige standplaats maar beslist niet wat een jonge ambitieuze wachtmeester graag wilde: actie, grote onderzoeken en meer dan een kapot achterlichtje tijdens surveillances!
Kan mij eigenlijk niet herinneren of er wel eens in inbraak heeft plaatsgevonden.
Er gebeurde gewoon niks!

Gaandeweg dat jaar naderde ook het moment dat je definitieve standplaats bekend zou worden.
Vanwege onze persoonlijke omstandigheden, alleenstaande heit Wiebren, maar ook je thuis voelen in Friesland, probeerde je in contacten met districts- adjudanten ( apart soort bureaucraten), vilein te bepleiten om in Friesland te mogen blijven!

Helaas,
deze wachtmeester en zijn gezin werden per 1 oktober 1969 verplaatst naar het district Amsterdam, naar de groep Purmerend!🥴🤭.
Wat een teleurstelling voor ons, wat een eind weg!
Sommige van mijn jaargroep bleven inderdaad in Friesland; ik denk nu dat ze de beste wachtmeesters naar die plaatsen stuurden waar ze deze “ keien” hard nodig hadden! En dat was in Purmerend en met mij zeker zo!

Maar ja, in tegenstelling tot Gemeentepolitie, – waar je solliciteerde naar een plek in een door jou gekozen gemeente -, had je bij aanstelling bij de Rijkspolitie ingestemd dat dit een landelijk Korps is en dus overal geplaatst kon worden !
( Overigens nog niet benoemd: ik heb bewust gekozen voor het Korps Rijkspolitie, voor tal van redenen)!
Toch, al met al, een warme herinnering aan dit eerste politie-jaar in Grouw en “ klaar” voor het “ grotere” werk in dat vermaledijde Westen, het “stadje” Purmerend!
Mijn lief en ik besloten, ruim voor 1 oktober, maar eens naar onze nieuwe stee en werkplek te gaan kijken!
Een hectische kennismaking!!!!
Zie de Prietprater “ Purmerend” hierna volgend.
NB.
Je gedachten ordenend, kwam nog een leuke leer-ervaring op de Opleidingsschool naar boven:
het vak Etiquette:
veelal als “ boeren uit de provincie ( zo dachten ze kennelijk over ons) was het ook belangrijk dat we “ met vork en mes” leerden eten en in welke volgorde je het bestek rondom je bord bij een diner diende aan te wenden!
Is goed gekomen n!🤪

voor nu, een warme groet van uw chroniqueur,
Prietprater, 🤡.